Apie vertybes, pilietiškumą....

Vaikas, kaip asmenybė, bręsta per patirtis, pažinimą, bendravimą, perimdamas artimiausioje aplinkoje puoselėjamas vertybes, elgesį, pilietiškumo ir įsitraukimo į visuomeninį gyvenimą sampratas.

Mes jau trečiokai. Taigi  trečius metus mes kalbame apie vertybes. Pirmoje klasėje išmokome įvardinti vertybes. Vėliau aptarėme, kaip kiekvieną vertybę galima įgyvendinti ir puoselėti. O po to, pasitelkę dailės technikas, mokiniai nupiešė savo vertybių herbus. Džiugu, kad vaikai nupiešė tai, kas jiems svarbiausia: šeimą, bendravimą, Lietuvos vėliavą, gamtą.

Antroje klasėje kalbėjome apie klasės ir šeimos vertybes bei piešėme herbus. Mokinių nuomone, klasėje svarbiausios vertybės yra draugiškumas, pagalba, noras mokytis, įgytos žinios. Šeimoje – svarbu drauge žaisti stalo žaidimus, keliauti, pramogauti, globoti augintinius, drauge atlikti įvairius darbus.

Trečioje klasėje kalbėjome apie savo šalį, jos vertybes. Dauguma paminėjo, kad lietuviai yra drąsūs, draugiški, darbštūs, protingi. Jiems rūpi istorija, gamtos grožis, sporto pasiekimai, šeimos, geros mokyklos, mokslo pasiekimai. Visa tai pavaizdavo Lietuvos vertybių herbuose

Ilgainiui įgyta patirtis, žinios vaikams tampa nuostatomis, nukreipiančiomis ir parodančiomis kelią – kaip elgtis, kaip bendrauti, kaip atskirti tinkamą nuo netinkamo, reikalinga nuo nereikalingo, vertinga nuo nevertingo ir kurti tai, kas gera, prasminga, reikalinga ir naudinga.

Autorius:
Pradinio ugdymo mokytoja metodininkė Rita Astrauskienė

Nuotraukos:
Rita Astrauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos